Voor wie is Psychologiepraktijk Op Eigen Wijze bedoeld?
Jongeren en jongvolwassenen vanaf 16 jaar kunnen bij mij terecht. Ik bied zogenaamde “onverzekerde zorg” en/of zorg die als complementair/alternatief gezien wordt zoals psychosociale therapie.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je er voor kiest om hulp te vragen buiten de zorgverzekering en huisarts of gemeente om. Dit kan met behoefte aan je privacy te maken hebben of je voldoet niet aan de eisen voor psychologische (GGZ) zorg zoals opgesteld door overheid en zorgverzekeraar. Er moet namelijk sprake zijn van een DSM diagnose en daarnaast zijn een aantal stoornissen en problemen sowieso uitgesloten van vergoeding door de basisverzekering namelijk: aanpassingsstoornissen na bijvoorbeeld verlies van werk, burn-out/overspannenheid, relatieproblemen, spanningsklachten, rouwverwerking, lichte depressieve en angstklachten en identiteitsproblemen.
Bij “onverzekerde zorg” dien je de rekening zelf te betalen (de factuur wordt maandelijks verstuurd via de mail) of deze wordt deels via een aanvullende verzekering (als je die afgesloten hebt) vergoed onder de noemer psychosociale therapie. Een voordeel is dat er geen aanspraak gemaakt wordt op je eigen risico. Kosten kunnen vaak achteraf bij de jaarlijkse belastingaangifte opgevoerd worden als zorgkosten of bijzondere ziektekosten en steeds vaker betaald de werkgever (een deel van) de kosten voor psychologische zorg.
Eerstelijnsbehandeling als therapievorm is praktisch, probleemgericht en kortdurend en bedoeld voor lichte tot matige problemen. Er hoeft dus geen heel ernstig of groot probleem aan de hand te zijn om naar mijn psychologenpraktijk te komen.
Juist bij wat lichtere psychische klachten kunnen een paar gesprekken je nét dat zetje in de juiste richting geven om weer verder te kunnen.
Het helpt vaak al om over je problemen en je huidige leventje te praten met iemand die je niet kent. En je kunt bruikbare tips en adviezen krijgen. Hierdoor kun je anders tegen je problemen aan gaan kijken.
Psychosociale therapie richt zich op het verbeteren van de emotionele en sociale gezondheid van een client en bij deze therapievorm wordt minder vanuit een stoornis geredeneerd maar meer vanuit de hulpvraag van de cliënt.
Ik richt me op jongeren en jongvolwassenen en eventueel hun ouders die hun eigen keuzes willen maken en niet aan banden gelegd willen worden door onnodige regelgeving en die op eigen initiatief op zoek zijn naar hulpverlening die net dat beetje extra biedt.