Aanbod

Wat is het aanbod van de praktijk ?

Psychologiepraktijk Op Eigen Wijze biedt behandeling aan jongeren en jongvolwassenen bij diverse (milde tot matige) psychische en psychosociale problemen.

Tijdens de behandeling maak ik veel gebruik van principes uit de cognitieve gedragstherapie, positieve psychologie en van klacht- en oplossingsgerichte methodes. Cognitieve gedragstherapie gaat er van uit dat onze gedachten van invloed zijn op hoe we ons voelen en dat het denken invloed op ons gedrag heeft en andersom. Tijdens de begeleiding leer je o.a. om negatieve gedachten te doorbreken en om dingen anders te gaan doen. Ik ga in mijn behandelingen uit van de klacht en we gaan op zoek naar oplossingen. Tevens pas ik, indien van toepassing, technieken van Mindfulness toe (hier wordt de focus op het moment gelegd, zonder oordeel), ACT (deze therapievorm is gericht op het vergroten van psychologische flexibiliteit van mensen en het bevorderen van waardevol gedrag), Dynamische interpersoonlijke psychotherapie (klachten worden hier gerelateerd aan problemen in het contact met anderen en het vermogen tot mentaliseren wordt versterkt) of Schematherapie (hier leer je o.a. hoe jou gedrag en patronen zijn ontstaan).

De behandeling zal vooral bestaan uit gesprekken met jou alleen (individuele behandeling) maar bij de begeleiding van jongeren worden ouders soms ook betrokken (mits aan de orde en met jou toestemming uiteraard). .

Soms kan een gesprek met ouders wenselijk zijn of wordt er een gesprek met heel het gezin georganiseerd, onder andere om meer begrip voor elkaars ziens wijze te krijgen. Zijn er gerichte aanwijzingen voor systeemproblematiek, kan samenwerking gezocht worden met een systeemtherapeute of vindt in overleg verwijzing plaats. .

Daarnaast bied ik supervisie aan voor collega’s in opleiding die bezig zijn met hun master psychologie of de GZ-registratie willen behalen en voor beginnende (GZ-)psychologen in het werkveld die op zoek zijn naar een onafhankelijke ‘sparringspartner’. Supervisie is een begeleidingsvorm voor mensen in een mensgericht beroep (zoals hulpverlening, gezondheidszorg, onderwijs, management), waarbij je iemand leert om naar zichzelf te kijken in relatie tot zijn werk.

Ik bied kortdurende hulp, gericht op oplossingen. Mijn manier van werken wordt ook wel “eclectisch” of “integratief” genoemd. Dit wil zeggen dat ik gebruik maak van verschillende therapieën, behandelwijzen en concepten, en daaruit naar eigen inzicht elementen of technieken kies die het best passen bij de individuele situatie en de behoefte en kwaliteiten van de cliënt, kijkend naar de mens als geheel.

Het gemiddeld aantal gesprekken is ongeveer tien maar het kan ook zo zijn dat na een paar gesprekken al voldoende hulp geboden is of dat er toch meer gesprekken nodig zijn. In de regel ligt het maximale aantal gesprekken op ongeveer 20. E.e.a. is uiteraard afhankelijk van je individuele situatie en we kunnen hier flexibel in zijn. Uitgangspunt is hulp bieden zo lang als nodig maar zo kort als mogelijk. Sommige cliënten vinden het prettig om na afronding van de behandeling nog een paar keer per jaar langs te komen om bij te praten en/of de puntjes weer op de i te zetten.

Er is normaliter geen sprake van een wachtlijst.